Scurt istoric

Istorie Martie 22, 2014

Parohia cu hramul „Sf. Arhidiacon Ştefan” a luat fiinţă în anul 1997, luna februarie, prin decizia semnată de către Înalt Preasfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Parohia este situată în partea de sud-est a oraşului, în zona Pieţei Doi Băieţi.

Parohia cu hramul „Sf. Arhidiacon Ştefan” a luat fiinţă în anul 1997, luna februarie, prin decizia semnată de către Înalt Preasfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; ca paroh a fost numit părintele Dumitru Mihăilă, transferat de la Parohia Chicerea, comuna Tomeşti,  judeţul Iaşi.

Parohia este situată în partea de sud-est a oraşului, în zona Pieţei Doi Băieţi. Iniţial sectorul arondat parohiei cuprindea: cartierul Ciurchi, de la Piaţa Doi Băieţi până la magazinul Flora(astăzi Flux); cartierul de case, cunoscut sub numele Cartierul Aviaţiei sau Obreja(cca. 500 familii) şi Cartierul Metalurgie(mai puţin circa 350 familii care aparţin de Parohia cu hramul Sf. Vasile cel Mare). În această alcătuire parohia totaliza un număr aproximativ de 4500 familii.

În anul 1998 sectorul parohiei s-a redus prin cedarea  zonei Ciurchi -circa 2200 familii- parohiei nou înfiinţate cu hramul Intrarea Domnului în Ierusalim-Flora, numărul familiilor care au rămas arondate parohiei noastre fiind de circa 2300.

Primul loc pe care urma să se ridice biserica s-a vrut a fi cel de pe  lângă parcul de pe strada Ciurchi. Nu a fost posibil deoarece acest teren aparţine Comunităţii Evreeşti. De aceea, la cererea M.M.B., Primăria Iaşi a stabilit ca locaţie pentru biserică terenul de pe stradela Grădinari nr. 26, din spatele Pie-ţei Doi Băieţi, cu suprafaţă de 6200mp.

Din luna mai a anului 1997 slujbele s- au săvârşit  într-o magazie de ta-blă cu dimensiuni le  3/4/5 metri.

Mai întâi a fost realizată împrejmuirea cu gard, din cherestea de brad cu temelie de beton, cu o lungime de peste 500 metri liniari.

Din luna septembrie a anului 1997 a început lucrul la paraclis, care este realizat din bârne de brad, tencuit la exterior cu ciment şi praf de piatră, iar la interior fiind placat cu gips-carton. Acest paraclis are lungimea de 19 metri şi lăţimea de 6 metri, tavanul fiind boltit. Intrarea în paraclis se face printr-un un pridvor cu lungimea de 3 metri şi lăţimea de 4 metri. Paraclisul avea forma de navă, formă modificată în anul 1999 prin adăugirea a 2 abside laterale. Ico-nostasul paraclisului este realizat din gips-carton alb, pereţii sunt împodobiţi cu icoane  litografiate. Paraclisul a fost înzestrat cu veşminte şi vase de cult prin  donaţiile făcute de credincioşi.

Prima slujbă în paraclis s-a săvârşit în octombrie 1997, iar la 27 de-cembrie, cu ocazia hramului, Înalt Preasfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a binecuvântat acest paraclis. Încălzirea paraclisului este asigurată de o centrală alimentată cu gaze naturale.

Lângă paraclis a fost ridicată o clopotniţă, pe structură metalică, cu înălţimea de 6 metri. Tot în anul 1997 au fost cumpărate de la Târgu Mureş 2 clopote: unul de 250 kg şi altul de 120 kg.

În anii 1999 şi 2000 s-au făcut demersurile pentru obţinerea avizelor şi a autorizaţiei de construcţie pentru biserica mare. 

În ziua de 15 octombrie a anului 2001, în cadrul sărbătorilor Iaşului, Înalt Preasfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sfinţit locul pentru biserica mare. Cu această ocazie a fost oferită părintelui paroh Dumitru Mihăilă o distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu şi bederniţă.

În anul 2002 a fost realizat amplasamentul pentru biserica mare: au fost excavaţi 3000 mc pământ şi s-a executat perna de balast compactat(1500 mc), lucrări care au depăşit valoarea de  90 000 lei(900 milioane lei vechi).

În anul 2003 a fost turnată fundaţia bisericii; au fost necesare 50 tone de fier beton, cherestea,300 mc beton şi alte materiale. Valoarea lucrărilor a depăşit 180 000 lei (1,8 miliarde lei vechi).

În anul 2004 a fost realizat demisolul bisericii(elevaţia); au fost nece-sare 40 tone de oţel beton şi 200 mc beton, cherestea, ş.a.  Valoarea  lucrărilor a depăşit suma de 230 000 lei  (2,3 miliarde lei vechi).

În anul 2005 a fost amenajat demisolul bisericii mari, au fost ridicate poarta de intrare şi lumânărarul; valoarea lucrărilor executate a depăşit suma de 150 000 lei (1,5 miliarde lei vechi).

La 15 iulie 2006, Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de bine-cuvântare a paraclisului de la demisolul bisericii mari, care a primit ca ocro-titor pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Între anii 2007-2010 au fost ridicate zidurile  bisericii, au fost turnate bolţile de beton armat, stâlpii interiori, a fost întocmit  acoperişul în stil ştefa-nian (s-a folosit  tablă Lindab lisă de culoare arămie), a fost finalizată in-stalaţia electrică şi au fost montate geamurile (tâmplărie pvc şi geam ter-mopan).

În anii 2011-2012 a fost executat: tencuiala interioară(1500 mp),  trep-tele de intrare în biserică; instalaţia de încălzire în pardoseală şi s-a început a-menajarea curţii bisericii- terase, alei, jardiniere.

La momentul de faţă se execută pardoseala de marmură, lambriul şi se vor continua lucrările de finisaj exterior.

Trebuie să amintim că se ridică, în paralel, şi o casă socială, cu parter şi mansardă locuibilă, cu lungimea de 12 metri şi lăţimea de 7,5 metri.

Parohia are cont la BRD Iaşi RO38BRDE240SV08040502400 şi CUI 13134039.

Mulţumim tuturor enoriaşilor noştri, celor ce s-au înscris deja în rândul

ctitorilor, precum şi celor care au susţinut şi vor susţine mai departe lucrările de zidire a bisericii cu hramurile Sf. Arhid. Ştefan şi Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou.